Sedasyon

Sedasyon, hastaya anestezi uzmanları tarafından bazı ilaçlar verilerek bilinç açıkken yapılan uyku halidir. Genel anestezi değildir. Ancak küçük cerrahi müdahalelerde hasta hiçbir şekilde acı ağrı hissetmez. 

Sedasyon durumunda hastanın bilinci açıktır ve hekimden komutlar alabilir. Komutları yerine getirebilir. Cerrahi müdahale süresince hasta ile doktor diyalog halinde olur. 

Ancak bu süreçte anestezi uzmanı hastayı sürekli kontrol ederek cerrahi müdahale bitene kadar hastanın başından ayrılmaz. Özellikle çocuk hastaların diş hekiminden korkması durumunda sedasyon verilerek müdahale edilmesi tercih edilir.

Sedasyon Kimlere Uygulanır?

Sedasyon genellikle küçük yaştaki çocuklarda çocuğun reflekslerini kontrol edememe endişesi ile yapılır. Ayrıca engelli hastalarda daha rahat çalışmayı sağladığı için sedasyon uygulanır. 

Sedasyon orta ve derin olmak üzere iki çeşittir. Genellikle çok ciddi ağrılara hasta tepki verebilir. Ancak ağrı hissetmez. Narkozdan çok farklıdır. 

Uyku durumu hafiftir. Narkozdaki gibi derin bir uyku yaşanmaz. Sedasyon sırasında ağız ve boğaza tüp yerleştirilmez. Hasta sedasyon halindeyken birçok tedavi işlemi sedasyon sırasında yapılabilir. 

Hekime çok rahat çalışma alanı sağlar. Ağrı eşiği düşük olan hastalara uygulanan sedasyon hem hasta açısından hem de hekim açısından tedavinin rahat yapılmasını sağlar.

Anestezi yöntemleri birkaç çeşittir ve maddeler halinde toparlanabilir.

• Bölgesel anestezi
• Sınırlı uyuşturma
• Sedasyon
• Bilinçli sedasyon
• Destekli sınırlı uyuşturma
• Genel anestezi

 

error: Content is protected !! Security Wall By Arda Yücel !!